Software + Services

Ziceam ca voi prezenta evolutia platformei SOA de la Microsoft la conferinta ROCS2007. Probabil ati vazut si articolul meu din ComputerWorld nr 16 din noiembrie 2007. Daca nu, am sa reciclez acei electroni aici:

Istoria industriei IT a fost marcata de cateva transformari majore in felul in care oamenii percep modul de lucru cu calculatorul (PC-ul, Web-ul, XML-ul). In acesti ani suntem in mijlocul unei noi transformari, cea a serviciilor online. Daca ne gandim la cativa vectori actuali ai inovatiei in IT, serviciile sunt numitorul comun. De exemplu, SaaS (Software as a Service) este doar livrare de servicii, SOA (Service Oriented Architecture) este doar compozitie de servicii, sau Web 2.0 este suma experientelor sociale si de colaborare la care avem acces cu ajutorul serviciilor de pe Web (prin diferite scheme de monetizare, de la abonamente pana la advertising). In momentul de fata, Microsoft are tehnologii care sa suporte toate aceste zone si consideram ca este o oportunitate imensa pentru a reuni lumea software-ului de pe servere, desktop-uri si dispozitive mobile cu cea a serviciilor online din nor (cloud). Aceasta strategie o numim Software + Services sau S+S, o idee bazata pe faptul ca reuniunea capabilitatilor celor doua elemente (software si servicii) va depasi abordarile exclusive bazate numai pe software (instalat local pe client si/sau server) sau numai pe servicii (SaaS pur). Aceasta este strategia Microsoft la nivelul cel mai de sus.

Uitandu-ne dincolo de Microsoft, la intreaga industrie IT, exista nenumarate exemple de companii de software (in sens traditional) care isi extind capabilitatile aplicatiilor lor prin servicii online. La fel, companiile despre care lumea crede ca sunt focalizate exclusiv pe servicii online, isi adauga capabilitati prin software instalat pe clienti sau servere. Companii Web ca Yahoo, Google, eBay si altii, cu totii livreaza aplicatii client pentru a imbogati experienta cu serviciile lor online. Chiar si furnizori de aplicatii de business ca Salesforce.com sau RightNow isi dau seama de importanta functionarii offline, lucru care se pare ca este esential pentru aplicatiile critice de business. Toate aceste exemple arata inclinatia industriei catre software plus servicii online, indiferent de afinitatea lor curenta la un model de livrare sau altul. Chiar si in Romania, daca ne uitam la furnizorii de “software ca serviciu”, cu totii au in oferta o combinatie intre servicii online gazduite in nor si software instalat la beneficiar (on-premises). Exemplele sunt Bit Software www.bitsoftware.ro cu ERP-ul Socrate+, Smartree www.smartree.biz cu aplicatia de resurse umane SmartPayroll, Entelion Software www.entelion.ro cu CRM-ul Teamshare sau I Computer Solutions www.icomputersolutions.ro cu aplicatia de management de flote ShelfExplorer Mobility. SmartPayroll este si solutie de tipul OBA (Office Business Application) prin integrarea pe partea de client cu aplicatia Office Excel 2007. La randul ei, ShelfExplorer Mobility foloseste dispozitive mobile pe partea de client, iar pe partea de server genereaza rapoarte folosind standardul de documente Office Open XML, rapoarte care pot fi consumate apoi de Office Excel. (Adaugat dupa publicarea in revista: misoft systems www.misoft-systems.net cu CRM-ul CRMWeb, care pe partea de client ofera si integrare cu Outlook)

Mergand mai departe, lumea S+S va permite experiente care imbina ce este mai bun din ambele lumi. Pe masura ce trecem la interactiuni folosind o multitudine de calculatoare sau dispozitive de forme diferite, experienta de tip “multi-headed” devine un scenariu obisnuit pentru mediul de business dar si pentru consumatori. Un bun exemplu este experienta cu Exchange Server (disponibil on-premises sau gazduit in nor), in care utilizatorii isi pot accesa email-ul, contactele sau calendarul de pe PC prin Outlook, din browser prin Outlook Web Access, de pe telefon prin Outlook Mobile, iar in cazul Exchange 2007 chiar si prin voce folosind Outlook Voice Access, toate acestea fiind sincronizate in “back end”. Acesta e doar un exemplu care ilustreaza cum experiente de tipul software + services pot exploata capabilitati locale, oferind acces uniform la serviciul online.

Microsoft detine azi o colectie larga de produse software, servicii online si tehnologii, care reprezinta evolutia platformei software + services. Portofoliul nostru curent este format din software client/server, care a fost in mod traditional business-ul primar al Microsoft, dar care este acum complementat de o serie de servicii online. Aceste servicii pot fi servicii de tipul blocuri functionale ca Silverlight Streaming pentru dezvoltarea de aplicatii, pot fi servicii atasate cum este Forefront la Exchange sau pot fi servicii finite cum este CRM Live Online, care furnizeaza o solutie primara la beneficiar. Investitiile noastre in viitor vor continua in linie cu acest model si in functie de nevoile si oportunitatile de pe piata.

Din punct de vedere operational (pentru departamentele IT), software + services va reuni o serie de capabilitati locale (on-premises) cu capabilitati online (servicii), permitand optimizarea acestui mix si obtinerea unui control mai bun  asupra SLA-urilor (Service Level Agreements) si asupra provizionarii de capabilitati noi.

Pe masura ce avansam in aceasta era, avem oportunitatea de a reuni ce e mai bun din software-ul de pe client sau server cu avantajele de management ale serviciilor online de pe Web. Toate acestea spre beneficiul dezvoltatorilor, administratorilor, consumatorilor si a mediului de business.

Filed under: ISVs, S+S , OBA, SOA, SaaS

# re: Software + Services

Wednesday, December 12, 2007 6:01 PM by Valy Greavu

Mda. Schimbari, schimbari… incep sa cred ca specializarea devine din ce in ce o necesitate mai mare pe o piata atit de dinamica, cu atit de multe produse, servicii, operatiuni, securitate inainte de toate…

# Premiera: Exchange si SharePoint in norul est-european

Thursday, December 13, 2007 9:32 AM by Weblogul lui Zoli

In acelasi ton de ” Software+Services „, SimpliQ din Cluj lanseaza (in premiera pentru Europa de Est)

# Unde sînt controalele?

Thursday, December 13, 2007 9:37 AM by Adrian Munteanu – Jurnal de optimist

În postul precedent aduceam din nou în discuţie modelul COSO. Pentru a putea răspunde la întrebarea din

# re: Software + Services

Thursday, December 13, 2007 11:53 AM by MrSmersh

Eu nu cred ca pot (e frumos) sa zic mai mult :), desi cred ca as putea melita pe subiect…

Decit poate S+S merita si sint mii de scenarii la care ajuta major.

# re: Software + Services

Friday, January 04, 2008 11:09 AM by djgabriel22

Un videoclip cu Steve Jobs discutabd despre Software + Services

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid452319854/bctid958571821

# CRMWeb 2.5

Wednesday, August 20, 2008 9:16 AM by Weblogul lui Zoli

misoft lansează o versiune nouă a CRMWeb . Obișnuiesc să-l dau ca unul din exemplele de SaaS dar și S+S

# MoneySaver Express

Friday, January 09, 2009 6:02 PM by Weblogul lui Zoli

Da. E criză. Ce puteți face dacă sunteți firmă de soft/soluții? Mai ales că din ce în ce mai mulți clienți

# Cloud Computing si SaaS din perspectiva enterprise

Friday, February 13, 2009 3:25 PM by Weblogul lui Zoli

Dacă nu ați ajuns la conferința de SaaS și Cloud Computing de miercuri și nu ați urmărit nici transmisia