In lift: SOA

Ce este SOA pentru firmele consumatoare de IT? Pe scurt, SOA = compoziția serviciilor.
Mai pe larg? Este o abordare arhitecturală, care permite IT-ului să fie agil și să răspundă la nevoile în schimbare ale business-ului.
Care este platforma SOA de la Microsoft? O mare parte a portofoliului de tehnologii, care dau capabilitățile necesare unei abordări SOA.
Care sunt aceste capabilități, ce înseamnă și cu ce tehnologii le acoperiți? Ele sunt, în ordine:

  1. Expunerea de servicii. Dpdv business, înseamnă să permit participarea/reutilizarea serviciilor și dpdv tehnic să adaptez serviciile și să le dezvolt end-point-uri sau fațade (WCF, WCF LoB Adapter SDK, BizTalk Adapter Pack, Biztalk Server, Host Integration Server).
  2. Conectivitate între servicii. Schimb de mesaje între servicii păstrând abstractizarea implementării serviciilor și un cuplaj slab (loose coupling), dar și un sistem de denumire, organizare și mediere a serviciilor (WCF, Windows Server UDDI, ESB Guidance for BizTalk Server, Managed Services Engine).
  3. Compoziția serviciilor. Asamblarea de soluții noi, cu minim de cod: aplicații compozite sau orchestrare de servicii sau compunerea proceselor de business etc (WF, OBA, Biztalk Server).
  4. Consumul serviciilor. Interacțiunea cu utilizatorii, printr-un număr minim de interfețe (WPF, Silverlight, OBA).
  5. Administrarea serviciilor. Managementul și guvernarea serviciilor (System Center, Biztalk Server, Managed Services Engine).

Punctul 2. nu e un ESB? Evit să-i spun așa fiindcă nu toți (furnizorii și nici beneficiarii) agrează capabilitățile unui ESB. Unii consideră că e mai puțin decât ce am spus mai sus, alții includ capabilități de compoziție și chiar administrare.

Update: Detalii la http://www.microsoft.com/soa/, unde veți găsi aceeași poveste, chiar dacă veți vedea mai multe capabilități (avem în plus date, identitate, acces, unelte și modelare) sau mai puține dacă vă uitați la FAQ (doar punctele 1, 3 și 4).

Filed under: Lift, WCF, SOA, BizTalk

# re: In lift: SOA

Monday, September 01, 2008 11:07 PM by Valy Greavu

Scurt, la obiect, foarte concis… exact ca în lift.

În urmă cu ceva timp profesorul Marin Fotache avea într-o mare revistă dispărută de IT o rubrică care se chema Fiola de SQL. Nu ar fi rău dacă ai scrie şi tu mai multe articole de genul acesta.

5 stele de la mine. Deci se poate Wink

# re: In lift: SOA

Tuesday, September 02, 2008 9:15 AM by MrSmersh

Zoli e expert scurt, foarte concis… Si din fericire si  la obiect, foarte concis, nu ca altii care scriu romane si (da ma simt cu ursu pe caciula Smile) obiectul e in zare….

Si la topic wad ca WCF e cam pe la 2 categorii, inca diger asta…

Dar as sari la 3, Biztalk Server functonaliatea de 3 ar fi din WF, deci poate ar fi mai nimerit numai la 5… Bine e destul de mult de discutat subiectul, dar mie mi-a pus neuronul la munca, si e faina formalizarea, am un feeleing ca o sa fur din ea pentru de ale mele Smile

# In lift: SOA pentru firmele de soft

Tuesday, September 02, 2008 1:30 PM by Weblogul lui Zoli

Ce înseamnă SOA pentru firmele de software? Să creez soluții, care să se comporte bine în cele cinci

# Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Thursday, October 01, 2009 7:05 PM by Weblogul lui Zoli

Dacă tot s-a scris despre seminarul de e-Guvernare organizat de IDG , iată care a fost esența prezentării