Powered by Windows Azure: Admiterea 2011

Admitere.edu.ro este un portal al Ministerului Educației realizat de Siveco România și atrage un trafic impresionant în zilele în care se publică rezultatele și repartizările. În prima zi au avut peste 800 de mii de vizitatori unici. Acesta este un scenariu ideal pentru cloud fiindcă poți aloca resurse de calcul teoretic nelimitate în zilele de vârf, iar apoi, după ce a trecut nebunia, rămâi pe una sau două servere.

Iată și un citat din comunicatul de presă:

În premieră în 2011, modulul de publicare a informaţiilor pe Internet a folosit platforma de cloud computing Windows Azure, ceea ce asigură disponibilitate permanentă, capacitate de calcul practic infinită, redundanţă şi securitate a informaţiilor.

Acest modul a fost conceput special pentru a face faţă atât unui număr foarte mare de accesări simultane, cât şi posibilelor atacuri menite să întrerupă disponibilitatea serviciilor furnizate.

Cei care aveți un cont obișnuit pe Windows Azure (cu gratuități sau nu), puteți vedea în portalul de management că limita de core-uri este 20:

Windows Azure Quota

Pentru a face față la scenarii din astea cu vârfuri de încărcare, va trebui să cereți explicit un ”Quota Increase” la http://www.microsoft.com/windowsazure/support/  precizând numărul de core-uri pe care le vreți. De exemplu, dacă vreți să rulați aplicația pe 50 de instanțe/servere Extra Large (cu câte 8 core-uri), atunci cereți 50 x 8 = 400 de core-uri. Un operator Microsoft va crește quota și gata, puteți să abuzați de ea. Pentru a evalua costurile, înmulțiți numărul de core-uri cu 0.12 dolari pe oră. De exemplu, dacă vârful de încărcare de mai sus durează 2 zile, veți avea 400 * 0.12 * 2 * 24 = 2304 dolari. După ce trece valul, puteți rămâne pe un minim de core-uri, cu costuri similare cu un hosting obișnuit.

Comparați asta cu cumpărarea de servere… Cât costă un singur server cu 8 core-uri (de exemplu două procesoare cu 4 core-uri) și 16GB RAM? 3-4000 de dolari? Unul singur! Înmulțit cu 50… nici nu mai are rost să calculăm Smile.

Au mai scris:
Club IT&C – Record de trafic pe http://portal.edu.ro în perioada examenelor naţionale,
Ionuț Bălan – 828935 vizitatori unici, 24 milioane de afişări pe un site educaţional din România.

2 gânduri despre &8222;Powered by Windows Azure: Admiterea 2011&8221;

  1. Pingback: Siveco despre Admiterea 2011 într-un interviu cu BusinessCover.ro/TechCover | Zoli Herczeg

  2. Pingback: Bacul a fost și el în Windows Azure în acest an | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.