Ghidul asiguratului ghinionist

Asigurarea este o măsură simplă de risk management. Dacă nu vrei să îți asumi riscul, îți cumperi asigurare. Simplu, deși nu e chiar așa când ești ghinionist și evenimentul pentru care te asiguri chiar se întâmplă. La soția mea Dorina, a fost ruptură de ligament încrucișat. Acum, în vacanța care tocmai a trecut. Ne-am dus din nou la schi în .at, dar prima ei coborâre a fost fatală. Medicul de la Medalp (Sportclinic) din Sölden, după diagnostic, a intrat imediat în modul de vânzător: facem 700 de operații pe an, nu veți găsi doctori cu experiența noastră în România, procente, cifre, dotări, condiții. Era atât de convingător că eram hotărât să plătim operația din banii noștri, chiar dacă nu ne plătea asiguratorul. Aprobarea asiguratorului a venit după aproape două zile de așteptare pline de stres, nervi și foame pentru Dorina. Deh, era pregătită pentru operație. Am ajuns să căutam avocați pentru a da asiguratorul în judecată. Până la urmă a ieșit bine, ne-au aprobat operația, suntem acasă și ne recuperăm.

Iată ce am învățat:

  1. Cumpărați-vă asigurare de sănătate medicală, dacă nu, pregătiți-vă să plătiți consultațiile/operațiile/medicamentele/ortezele etc (pentru noi au ajuns pe la 9000 de euro) sau să transportați accidentatul până acasă pentru a fi operat. Ultima opțiune e nasoală fiindcă puteți să compromiteți șansele de reușită ale viitoarei operații (în cazul nostru trebuia facută la maximum 48 de ore de la accident). Update: când cumpărați asigurarea, trebuie să spuneți brokerului că vă trebuie pentru schi. Pentru noi suma asigurată a fost de 30000 de euro și a costat 28 de lei. La alții știu că e patruzeci și ceva, adică aproximativ dublul unei asigurări obișnuite, dar merită.
  2. Contactați asiguratorul imediat după accident, deși prima voastră grijă trebuie să rămână salvarea de pe pârtie. Asiguratorul nostru a cerut și o declarație scrisă despre accident și despre consumul de alcool. Ghici ce se întâmplă dacă vă rupeți băut…
  3. Refuzați orice plată către spital. Chiar dacă cheltuielile plătite de voi se pot deconta ulterior la asigurator, e mai simplu dacă cereți spitalului să includă toate cheltuielile pe factura finală către asigurator. Unele chestii va trebui să le plătiți voi, chiar dacă sunt acoperite de asigurare (de ex: medicamente de la farmacie), iar altele pur și simplu nu sunt acoperite (de ex: cârje). Pentru fiecare cheltuială nouă se naște un ping-pong pe fax între spital și asigurator. Pentru noi, cel mai dureros a fost să așteptăm aprobarea cheltuielii ”mari”, cea cu operația. Dacă faceți totuși plăți, păstrați facturile/chitanțele.
  4. Spitalul este prieten, asiguratorul este inamic. Exact așa se poartă! Calmați-vă și acceptați situația. Până la urmă spitalul ăla vrea să vândă o operație, voi sunteți clientul, iar asiguratorul este finanțatorul. Este firesc ca cei din spital să fie drăguți, iar asiguratorul să fie circumspect. Al nostru asigurator nu numai că a fost precaut, dar a fost și nemilos: în ziua în care Dorina a stat nemâncată în holul spitalului așteptând decizia de la București, stimabilele doamne de la asigurator s-au cărat pur și simplu acasă, fără să dea nici un răspuns. Era deja seara. Asta nu mai e firesc deloc. Nu vă spun cum (n-)am dormit în noaptea care a urmat…
  5. Toți asiguratorii sunt la fel: precauți. Ne-au confirmat chiar și cei din spital. Dar nu toți sunt nemiloși, așa cum am nimerit noi. Și folosesc cuvinte blânde acum. Mai aveam un pic și ieșeam din limita de 48 de ore. Atunci adio operație. Ei știau asta, bineînțeles.
  6. Asumați-vă rolul de mediator între spital și asigurator. În ping-pong-urile de pe fax dintre cei doi, se poate întâmpla ca asiguratorul să aibă mofturi la care spitalul să nu reacționeze. Asigurați-vă că asiguratorul a primit tot ce are nevoie. Nu presupuneți niciodată că au ei grijă. Ăla e bullshit din marketingul lor. Presați-i pe cei de la spital să le trimită toate mofturile și apoi verificați la asigurator dacă e ok.
  7. Asiguratorul angajează un terț pentru a evalua dosarele. Numărul la care sunați voi este de fapt la o firmă la care asiguratorul a făcut outsourcing pentru întocmirea și evaluarea dosarelor. Da, au ei medicii lor. În momentul în care nu mai au nevoie de nici un alt document, dosarul pleacă la marele asigurator (firma mamă) pentru aprobare. Cereți numărul de telefon al persoanelor care se ocupă de dosarul vostru la asigurator. Repet: numărul de pe poliță este de la firma terță care lucrează pentru asigurator.
  8. Nu faceți pe vitejii. Plângeți-vă liniștiți. Cei de la București n-au de unde să ghicească suferința voastră. În plus, sunt rodați să asculte.
  9. E ok să vă pierdeți răbdarea. Amenințările nu strică niciodată, deși nu recomand nimănui să înceapă cu ele. În cazul nostru am fost doi pacienți români accidentați în același timp cu același asigurator. Celălalt a fost aprobat la o zi și jumătate după accident, cu amenințări și certuri. Noi am fost cuminți și ne-au lăsat acolo până în următoarea zi, cu Dorina nemâncată. Dimineața i-a luat tare Dorina și s-a aprobat imediat. Balcanisme…
  10. Puteți cere repatriere cu avionul. Cu condiția să recomande medicul. Noi ne-am dus acolo cu mașina și două zile de mers nu sunt o joacă pentru un pacient proaspăt operat. Totuși nu am mai insistat pentru avion fiindcă, din nou, prima lor reacție a fost NU, iar apoi Dorina a apucat să stea 3 zile în pensiune și s-a refăcut suficient pentru a merge cu mașina.

Ah, și cea mai importantă învățătură e să vă asigurați la cine trebuie. Așa puteți simplifica multe dintre punctele de mai sus. Noi am făcut-o la ăia mari care încep cu ”Omni” și se termină cu ”asig”. În cele două zile de așteptare, au mai trecut doi pacienți români pe acolo asigurați la o altă firmă, care începe cu ”Allianz” și se termină cu ”Țiriac”. Lor li s-a aprobat dosarul în cca 3 ore, în limitele normale chiar și în viziunea celor din spital.

Nu doresc nimănui să aibă nevoie de cunoștințele astea, dar sper să vă ajute în caz de nevoie. Măcar să știți ce se întâmplă în spate.

În final, bine că ne-am luat asigurare și bine că s-a întâmplat acolo. Nu știu ce făceam acasă. Nu mai trebuie să spun că cei de la Medalp sunt niște super-profesioniști. Pentru operație am dus-o pe Dorina la prânz, dupămasa au operat-o (i-au refăcut ligamentul dintr-un tendon de la același picior), iar dimineața deja o întrebau dacă poate veni cineva să o ia. Ocupa banda de producție degeaba. Am luat-o, deși erau niște condiții acolo de nu îi mai venea să plece…

Operație

Hehe, numai noi și președintele ne operăm în Austria Smile.

Update 29 mar 2012: azi am primit banii de la asigurator pentru decont. Am decontat cheltuielile plătite de noi: salvarea, medicamentele de la farmacie și motorina de pe drumul de întoarcere. Vasăzică așteptați-vă că primiți banii înapoi după vreo două luni.

12 gânduri despre &8222;Ghidul asiguratului ghinionist&8221;

  1. Mai i-au facut artroscopie pentru ligamente incrucisate???
    Eu am avut menisc, si operatia a fost artroscopie si a doua zi m-au trimis acasa. vorbesc de romania. dar pentru ligamente incrucisate din care stiu de la baietii cu care am facut recuperare, la noi te tin in spital cam o saptamana dupa. iar operatia nu e artoscopie, ci putin mai seriasa.. se ia rotula.. sa pune deoparte, surubelul sau clema pe ligamente si inchidem „shiretul” … f neplacut.

    deci ce-au facut ei acolo.. pare f f tare…

    recuperare usoara. apropo, bicicleta e recomandata 🙂

  2. @Andrei, e bine. Tocmai i-am scos ațele. Săptămâna viitoare începem recuperarea.
    @greudegasitid, de 28 de lei, deși diferă de la un asigurator la altul. Trebuie să spui brokerului că îți trebuie pentru schi. La noi suma asigurată era 30000 de euro.
    @Cătă, chirurgul de azi care i-a scos ațele se aștepta la ditamai tăietura… a și spus ”uite dom’le ce frumos iasă când ai cu ce lucra” 🙂

  3. Bine de stiut..
    In cazuri din astea ajuta oare daca firma de asigurari are filiala si in tara respectiva, sau oricum dosarul e procesat doar de filiala din Romania?

  4. @Tudor, așa am gândit și eu, dar acum nu mai cred că ajută. Multă vreme am luat asigurare la Astra în speranța că relația lor cu Uniqa Austria să ungă un eventual dosar de accident. În plus, în satele dintre Timișoara și Cenad e plin de brokeri de Astra, dar în dimineața în care am plecat noi, nu era niciunul deschis. Așa am ajuns la ceilalți.

  5. Legat de subiectul asigurarilor, o informatie utila:
    – in general, daca-i vorba de lucruri simple, care nu necesita spitalizare, medicii de „familie” nu accepta asigurarile romanesti (pe foaie de hartie) si te pun sa platesti, dupa care asiguratorul iti deconteaza suma platita. Medicul e de acord sa nu platesti doar daca exista o adresa din tara in care te afli unde el poate sa trimita factura.
    DAR
    – CASMB poate oferi un card european de sanatate, valabil 6 luni, care ori e gratuit ori costa 50 de lei (stiu persoane care au trait ambele variante)
    – cardul e similar celor pe care-l primesc asiguratii din Europa (cu CIP sau ce-o fi, cu informatiile tale, etc)
    – decontarea se face imediat, prin casele de sanatate. Mai exact, nu trebuie sa platesti niciun ban la medicii de familie de afara, nimeni nu te intreaba nimic.
    – bineinteles, trebuie sa fii angajat/pensionar in Romania. Adica acel card se obtine doar daca iti platesti contributiile sociale in Romania.

    Ma indoiesc totusi ca e valabil pentru operatii scumpe, dar poate merita cercetat. Mai ales ca nimeni nu-l promoveaza, totul se petrece „pe burta”.

  6. Pingback: Skoda Octavia Combi » Blog Archive » Bucuresti–Verona–Solden

  7. Pingback: Vacanță la schi în Poiana Brașov, o comparație cu Austria | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.