DVD-urile de la Swim Smooth

Spuneam aici că nu numai că îi urmăresc pe cei de la http://swimsmooth.com pentru a învăța să înot, dar mi-am și cumpărat câteva chestii de la ei. Ca o paranteză, am ajuns să pot înota 200m cu un tempo de două minute și un pic pe suta de metri. Încă nu reușesc să mă relaxez și probabil va trebui să reduc ritmul dacă vreau distanțe mai mari, dar chiar și așa sunt mândru de mine.

Am promis că voi reveni cu un scurt review asupra chestiilor cumpărate de la ei. Iată-le mai jos în ordinea în care le recomand:

  1. swimsmooth-book-cover200Cartea „Swim Smooth – the complete coaching system for swimmers and triathletes” este cea mai mișto, probabil fiindcă este și cel mai proaspăt material produs de Swim Smooth. Structura cărții este mult mai bună decât tot ce este pe site și este decorată cu explicații și experiențe personale ale celor doi autori, care sunt triatloniști și înotători de elită. Cartea este pentru toate nivelurile, de la începători până la sportivi avansați. Totuși, dacă începător pentru voi înseamnă topor, atunci începeți cu DVD-ul de la punctul 5.
  2. DVD-ul „Catch Masterclass” este un acompaniament vizual perfect pentru cartea de la punctul 1. Conține aceleași idei, aceeași structură, însă poți să vezi efectiv ceea ce ai citit. DVD-ul ăsta are un laitmotiv: „ține cotul deasupra încheieturii și încheietura deasupra degetelor”. Nu am numărat, dar Paul cred că spune fraza asta de o sută de ori în acest DVD. E ușor de spus și înțeles, este mai greu de aplicat. Dar stați liniștiți, vă recomandă o căruță de exerciții pentru a ajunge acolo.
  3. Labe de antrenament mi-am luat de la Decathlon și mărturisesc că regret acum fiindcă ăștia de la Finis de pe siteul swimsmooth.com se laudă că ale lor sunt ușoare de plutesc. A nu se confunda cu labele de scuba, mult mai rigide și mai mari. Labele de antrenament de înot trebuie să fie mai mici și mai moi, din cauciuc. Nu râdeți! Sunt multe exerciții recomandate pe care nu le poți face fără labele astea. Așa că dacă ați ajuns până aici, fiți cuminți și luați-vă o pereche. Decathlonul nostru are avantajul că le poți proba.
  4. Metronomul „Tempo Trainer Pro” este un beeper rezistent la apă și care te ajută să ții un anumit tempo pentru brațe sau pentru turele de bazin. De exemplu, dacă setezi beeper-ul să bipăie de 58 de ori pe minut și sincronizezi fiecare întindere de braț cu bipăitul lui, atunci vei avea un stroke-rate de 58 pe minut. Sau o altă funcție, dacă vrei să păstrezi un tempo de 2 minute pe 100m și bazinul este de 25m, atunci îl setezi să bipăie la 30 de secunde și vei ști la fiecare capăt de bazin dacă mergi prea tare sau prea încet. Gadgetul nu este esențial, dar e foarte util chiar și pentru cei care au ceasuri d’alea bengoase de triatlon (Garmin 910XT), tocmai pentru funcția de beeper de stroke-rate.
  5. DVD-ul „Learn to swim freestyle” este un excelent program în zece pași pentru a învăța corect înotul liber de la zero. Dacă sunteți la stadiul de topor, atunci acest DVD e bun, dar mai mult pentru cel/cea care vă va învăța. Personal mă îndoiesc că cineva va avea ambiția și curajul să învețe de la zero folosind acest DVD, fără să aibă un ajutor. Eu nu regret că l-am cumpărat, fiindcă voi aplica programul ăsta la fetele mele.
  6. Boxset-ul de 3 DVD-uri este primul lor material pe care l-au creat în 2004. Este ok, dar cartea și dvd-ul catch masterclass de la punctele 1 și 2 sunt mult mai mișto, mai bine organizate și mai de calitate. Nu am stat să studiez ce ar fi în boxset și nu găsești în celelalte două, însă mă îndoiesc că aș găsi ceva.
  7. Padelele Finis Freestyler sunt un pic deosebite decât cele din comerțul autohton. La noi găsești la Decathlon padele, dar sunt imense, niște lopeți, bune pentru a face mușchi, nu pentru tehnică. Astea de la Finis sunt mai mult de echilibru, pentru a te forța să ții mâna corect, altfel simți că îți scapă.

Pe lângă astea trebuie să investiți în costum de înot mulat (atenție băieți, nu AZP-uri largi de plajă), ochelari (mai multe perechi, până găsiți unii care să se potrivească), cască și, bineînțeles, un abonament la piscină. Ah, era să uit: plus un pull buoy, dacă cei de la piscină nu au.

Greu cu sportul ăsta… dar e așa de fain Smile.

2 gânduri despre &8222;DVD-urile de la Swim Smooth&8221;

  1. Pingback: 400m pentru prima oară, la înot | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.