Panorame cu insula Thassos și munții Retezat

Din vacanță, bineînțeles. Dați „full screen” și faceți „zoom” pentru a vedea detalii. Am făcut o grămadă de adnotări în toate cele trei. Vă rog să mă corectați dacă vedeți vreo greșeală. Anul trecut, când am publicat panoramele din Piatra Craiului, am primit foarte multe corecții și sugestii de la iubitorii de munte. Vă mulțumesc.

Prima e de pe muntele Ipsarion, de la 1203m, de 1,52 gigapixeli. Nu am prins o vreme prea bună pentru panorame… Deși orizontul este spălăcit de căldură, totuși se văd suficient de bine părțile din insulă. Dacă ajungeți în Thassos și vreți să urcați pe Ipsarion, se poate merge cu mașina până sus, prin Maries. E mult mai bun drumul forestier, deși pare mai aproape prin Theologos. Eu am făcut greșeala să merg prin Theologos dar la un moment dat mi-a fost milă de mașină și am continuat pe jos. La întoarcere am venit prin Maries. Luați o hartă bună de la un chioșc și folosiți o busolă sau GPS-ul pentru a vă orienta. Indicatoarele sunt confuze sau lipsesc. Bing Maps are hartă bună cu drumurile astea forestiere, iar dacă vă permiteți transfer de date în roaming e beton. Este semnal cam peste tot, fiindcă au niște antene sus pe vârfuri. Ăsta e traseul cel mai bun până sus pe vârf: http://binged.it/MIQZS5. Iar panorama e asta:

pano thassos
http://photosynth.net/view.aspx?cid=c4cacd51-f467-4d06-b9c4-37db3dcea5f0

A doua este de pe Stănuleții Mari, de la 2050m, din Retezatul Mic. Este panorama de backup, de doar 153 megapixeli. Mda, de la o vreme trag și o panoramă de backup rapidă cu focală de 35mm, pentru cazul în care cea bengoasă cu tele de 105mm nu iese sau nu reușește softul să îl asambleze. De data asta era vreme cu nori și vânt puternic, iar norii deplasându-se foarte repede, schimbau luminile și umbrele până făceam eu o tură de cca 40 de poze. E faină și panorama asta, chiar dacă nu are rezoluție prea mare, fiindcă oferă o altă perspectivă asupra Retezatului:

pano retezat 1
http://photosynth.net/view.aspx?cid=dedb2c85-710a-4bd2-9d19-c4a7090ce4e4

Ultima, cea mai mișto, e de pe vârful Peleaga, de la 2509m, de 1,42 gigapixeli. De data asta a fost vreme superbă. Am ajuns și destul de devreme pe la 10:30 pentru a nu fi deranjat de cumulușii ce urcă inevitabil din văi și nici de drumeți, de altfel foarte numeroși în perioada asta.

pano retezat 2
http://photosynth.net/view.aspx?cid=74c46ee4-cc25-431b-b570-da540a07e9e1

Drumul de acces pentru Retezat tot valea Lăpușnicului Mare rămâne, fiindcă poți urca cu mașina până în Poiana Pelegii la 1600m. Dacă am urcat eu cu „barca”, poate merge oricine. Am văzut sus tot felul de mașini, de la seria 5, până la Matiz. De data asta Google Maps are hartă mai bună în zonă, dar nu aveți deloc semnal. Harta hard copy e de bază. Sunt trei porțiuni unde trebuie să aveți mare grijă și să mergeți ca melcul: spălătura de la afluența pârâului Scocul Drăgșanului (la 12,3km măsurați cu mașina de la intrarea pe barajul Tomeasa) și cele două șicane cu „ac de păr” sau serpentine, prima care urcă deasupra cheilor de la Zăton (la 15,5km) și a doua care urcă deasupra cascadei Lăpușnicu Mare (la 17,1km). Deh, drumul nu a fost reparat cu adevărat după marile viituri din 1999. Fiindcă am făcut de mai multe ori drumul ăsta, am marcat mai jos câteva repere. Sper să ajute:

PS: Panorama asta din urmă este „featured” pe http://photosynth.net!

3 gânduri despre &8222;Panorame cu insula Thassos și munții Retezat&8221;

  1. Pingback: Sunt niște teroriști ăștia de la wp.com | Zoli Herczeg

  2. Pingback: Cazarea pe Râul Mare din Retezat | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.