Cazarea pe Râul Mare din Retezat

Rămân de părere că cea mai bună soluție pentru cazare pentru drumeții care vor să admire Retezatul este pe valea Râului Mare, de unde poți urca cu mașina în cca 90 de minute pe valea Lăpușnicului Mare până la Gura Bucurei, lângă Poiana Pelegii, la 1600m (itinerar la http://goo.gl/maps/7RZly și descriere la https://zoli.herczeg.ro/2012/07/18/panorame-cu-insula-thassos-si-muntii-retezat/). Astfel, poți beneficia și de condiții (duș, berică, păpică, pat etc) și de munte. Dacă sunteți fani de cort, ignorați. Eu am trecut de faza aia. Prefer să am condiții, și să mă trezesc devreme în zilele de drumeție. Cu trezirea la 05:30, la 07:30 sunt în Poiana Pelegii și la 08:30 la lacul Bucura. De obicei „vitejii” din corturile de la Bucura abia atunci se trezesc, încremeniți de frig. Da, majoritatea află „the hard way” cât de reci sunt nopțile de vară la 2200m și cât de strictă e camparea într-un parc național. Nu mai cărați topoare cu voi, fiindcă nu ai voie să tai nimic acolo și nici să faci focul, iar pentru urs nu se folosește toporul ci cuțitul de lemn.

Înapoi la cazare. În 2009 scriam de Pensiunea Anita, Cabana Rotunda și Pensiunea Iris la categoria stelată și de cabanele Gura Zlata și Doruleț la categoria low-cost. La capitolul low-cost nu e nimic schimbat, iar la cei cu steluțe situația e așa:

  • Pensiunea Anita a fost vândută și nu mai oferă cazare pentru public.
  • Pensiunea Iris este în business, am și vrut să ne cazăm acolo, dar nu le mergea site-ul la vremea aia. I-am vizitat când am ajuns acolo și într-adevăr sunt de 3 stele, dar numai la restaurant… Cazarea e mai modestă, la mansardă. E ok, numai că urăsc șmecheriile astea cu afișatul de 3 stele când de fapt tu ești de două. Camerele sunt ok, curate, 120 lei pe noapte, însă dacă aveți un copil, nu mai încape un pat suplimentar.
  • Cabana Rotunda, care era cândva perla Retezatului în materie de cazare, este acum în paragină. Siteul este încă online, dar contractul statului cu firma aceea care administra cabana s-a încheiat. Am sunat la Academie și mi-au spus că vara asta sunt slabe șanse să fie deschisă pentru public fiindcă o bagă în renovare. Mda, în iulie nu era nimeni pe acolo, iar cabana arăta jalnic.
  • Pensiunea Retezat este acum cel mai mișto loc de pe vale. Nu e ieftin (250 lei pe noapte) dar au de toate, de la restaurant, internet, sală de fitness la o curte superbă pe care o vizitau turiștii. Serios. Au amenajat și o potecă de câțiva kilometri prin pădure, cu băncuțe din loc în loc. Sunt plini de surprize plăcute, iar personalul este profi. Am stat o săptămână și ne-am simțit foarte bine. Recomand cu căldură.

DSC_0377DSC_0380

2 gânduri despre &8222;Cazarea pe Râul Mare din Retezat&8221;

  1. Salutare!

    Am citit acest articol. Nu am mai fost in Retezat de mai bine de 10 ani. Sunt experimentat in campare pe munte. Acum insa cautam o varianta sa merg la Bucura pe un traseu cat mai scurt (cu acces cat mai bun cu masina).
    E interesanta ideea sa stai la Pensiunea Retezat sau Iris. Si de acolo sa pleci cu noaptea in cap spre lac.
    Acum multi ani am si campat vreo 2,3 nopti langa lacul Bucura.
    Stiu ca poate fi frig bine noaptea acolo, insa nimic nu se compara cu o noapte petrecuta acolo in mijlocul naturii, intins pe spate si privind cerul plin de stele.
    Acum insa, vreau sa ajung acolo, dar pentru ca merg cu cateva persoane nu tocmai fani ai dormitului la cort (probleme legate de igiena personala, etc). Ce cale de compromis as putea avea?

    Multumesc.

    • Rotunda ar fi compromisul ideal (suficient de sus, destul de sălbatic și relativ aproape de Poiana Pelegii), însă nu știu dacă au terminat-o. Rămân pensiunile Iris, Retezat și încă câteva pe care le-am văzut pe valea Râului Mare, însă acelea nu au prezență online.
      Sper să ajute.

Comentariile nu sunt permise.